Shiatsu voor paarden


In AziŽ zijn de deugden van shiatsu al duizenden jaren in gebruikt, om bepaalde strategische gebieden van het lichaam te stimuleren .

Zoals te lezen was in de rubriek "Wat is Shiatsu" kan vingerdruk-therapie met evenveel resultaat toegepast worden op de paarden.
Shiatsu bij paarden werkt in op de energiebanen (meridianen) die in verbinding staan met de verschillende organen; ook het paard heeft belang bij een goed evenwicht tussen lichaam en geest... Vele kuddedieren, zoals de paarden, passen instinctief een gelijkaardige manier van aanrakingen toe.
Vanaf de geboorte, communiceren paarden met elkaar via aanraking, geur, lichaamstaal, etc. Aanraking geeft hen een gevoel van veiligheid binnen de kudde.
Door dit fysiek contact communiceert de merrie met haar veulen en terzelfdertijd leert ze hem de basis voor zijn toekomstig volwassen gedrag. Aanrakingen zijn ook een manier om irritaties onderling of kortstondige pijn te verlichten.

De tastzin is sterk ontwikkeld bij de paarden. Met de lippen, het schudden van de vacht of het zwiepen van de staart kunnen ze zich van het kleinste insect ontdoen dat ergens op hun vacht aanwezig is.
Het is tevens door dit aanrakingsgevoel dat de ruiter contact zal maken om zijn intenties over te brengen naar zijn paard, bv vriendelijk strelen, het plaatsen van de benen, het tikken met de zweep, het aanraken met de hand aan de flank om het paard opzij te laten gaan, enz
Een wederzijds verzorgingsmoment of liefdevolle uitwisseling van aanrakingen tussen merrie en veulen zijn zinvol. De paarden weten instinctief waar de meridianen liggen en kunnen de link leggen naar het overeenkomstig probleem. Door observatie leren we dat een "schrapmassage" over een vitaal punt aldus de juiste pijnplek behandelt; dit is een momentopname en varieŽrt dus van de ene dag op de andere.
Zo is bv het masseren van de schoft de algemene generator van ontspanning die helpt tegen angst; bovendien zullen de belangrijke spieren samen gestimuleerd worden voor de taak van het dragen van hals en hoofd om aldus het bereden paard minder op de voorhand te laten vallen. Dit masseren onderling komt vaak voor en wordt ten zeerste geapprecieŽrd! Ook kan men bij paarden waarnemen dat ze elkaars flanken masseren (meridianen van galblaas, lever en milt).

Deze instinctieve interactie van paarden gaat volledig op bij een groep in vrijheid zijnde paarden. Maar wat te denken van onze paarden die in hun box of ergens vastgebonden staan? Ze worden triest en uiteindelijk verliezen ze hun instinct van zelf-genezing, missen ze het welbehagen van de groep, ...

Het hedendaagse bestaan van paarden met zijn moderne beperkingen (zoals transport, voedsel, vervuiling, hoog niveau disciplines ...) brengt een grote neerwaartse druk op de gezondheid van onze geliefde paarden.