WAT IS SHIATSU ?

 

Shiatsu is een japanse holistische massagevorm. Volgens het Japanse Ministerie van Gezondheid luidt de definitie van Shiatsu als volgt :
"Shiatsu is een vorm van manipulatie met duimen, vingers en handpalmen, waarbij zonder gebruik van enig instrument, druk wordt uitgeoefend op de menselijke huid, om interne stoornissen te corrigeren, de gezondheid te bevorderen of te bewaren, het herstel van specifieke klachten te ondersteunen".
Shiatsu is gebaseerd op het principe dat lichaam en geest één geheel vormen dankzij QI (de levensenergie). Het lichaam wordt voorgesteld en onderverdeeld in meridianen of energiestromen. Deze meridianen worden al 3000 jaar gebruikt in de traditionele chinese geneeskunde (TCM). Ze weerspiegelen oa de toestand van de organen en de meesten lopen zowel links als rechts in het lichaam; ze hebben elk een richting (naar boven of naar beneden).
Een energiestroom regelt van alles in het lichaam : de bloed- en zuurstoftoevoer, de spijsvertering, het goed-voelen, de bescherming tegen ziektes, hormonen, klieren, enz.
Ook de transversale Luo-meridianen regelen de relatie van ons lichaam tot de zwaartekracht en de centrifugale kracht van onze aarde. Zij geven de energie om dode delen (cellen) te verwijderen. Wanneer geen evenwicht meer gevonden wordt tussen yin en yang zal ook de universele energiestroom verminderen. Wanneer de transversale luo-meridianen blokkeren, stopt dus de stroming.

Kortom : Shiatsu stimuleert de circulatie van voedingsstoffen naar de cellen in het lichaam, verhoogt het energieniveau en vergroot het bewustzijn.


Datgene wat ons overkomen is kunnen we soms niet loslaten;
het wordt emotioneel of lichamelijk vastgezet op oa die meridianen;
zodoende ontstaan er energetische verstoringen of blokkades.
Shiatsu is een behandelmethode waarbij de blokkades of stagnaties in de energiestromen verwijderd worden en waardoor de harmonie in het lichaam hersteld wordt om zodoende te evolueren naar een optimaal functioneren. Genezing ontstaat als het ware van diep-binnenin (cellen en organen) naar buiten-uit (tot aan de huidlaag).


Therapeutische werking

Wanneer de innerlijke stroming van de energie verstoord of geblokkeerd is, zullen specifieke punten gestimuleerd of gekalmeerd moeten worden.
Shiatsu brengt op een natuurlijke wijze het evenwicht tussen lichamelijk en mentale/emotionele gezondheid terug, zodat de energie weer vlot door het lichaam stroomt. 
Allerlei mechanismen verbonden aan het complexe zenuwsysteem worden op gang gezet. 
De algehele immuniteit wordt hierdoor verbeterd, enz.

 

Ik gebruik ook andere methodes naast shiatsu, zoals de microsystemen (in de laatste 50 jaar enorm ontwikkeld), zoals het oor, de handen of de voeten. In die microsystemen zijn alle organen en orgaansystemen van het lichaam gerepresenteerd. Bv als er pijn of ziekte in een lichaamsdeel de kop opsteekt kan er drukgevoeligheid ontstaan in het oor op het gebied dat dit lichaamsdeel representeert. Door behandeling van dat plekje is er snel verlichting van pijn waar te nemen. Ook de handen en voeten tonen een gelijkaardig systeem van regio's, lijnen en punten;
daarmee kunnen de overeenkomstige klachten verlicht en/of weggewerkt worden.

 

Relaxerende werking


Wanneer de therapeut met behulp van de diverse technieken het lichaam van de patiënt kan laten ontspannen, kan deze komen tot het kalmeren van de geest.
Stress kan worden afgewend. Aldus stroomt de energie op een meer natuurlijke en harmonieuze manier, waarbij de patient een relaxerend en toch revitaliserend welbevinden ervaart.
Shiatsu kan preventief aangewend worden of als bijkomende behandeling.
In geen geval vervangt shiatsu de tussenkomst, diagnose of behandeling van de arts.

Hoe werkt het?

Er komen geen toestellen of apparaten aan te pas.
Op een ontspannen manier, door gebruik te maken van het natuurlijk lichaamsgewicht (van de therapeut) wordt druk (licht of iets zwaarder) uitgeoefend op bepaalde punten op het lichaam van de patiënt. 

Door stimulatie, kalmering, connecties en gevarieerde technieken zoals frictie, wiegen, kneden, klopjes, stretchings, huidrollen, palpaties, percussies, moxabustie, ea., wordt de zelfgenezende kracht van het lichaam aangesproken en kan de juiste stroming van energie aanvatten.
Hierdoor wordt een algemeen gevoel van welbevinden, heerlijke relaxatie en verbetering van toestand ervaren. 

De patient ervaart de aandachtige warmte van de aanrakingen en ervaart dit als steun.
Juist de aandacht voor deze kwetsbare plekken is het begin van de genezing.